Innbringende motspill

Damelaget vårt har fått en flott start på Venice Cup, som er navnet på VM-turneringa for den klassen. Fjerdeplass lar seg absolutt høre etter at vi er ferdig med drøyt en tredjedel av kvalifiseringa. Måtte de fortsette i samme spor slik at vi får se Marianne, Ann Karin, Torild, Gunn Tove, Liv Marit og Bodil i sluttspillet som starter på mandag! Selvsagt er det en lang vei å gå før man er der, og det er viktig at spillerne fokuserer på sine arbeidsoppgaver og tar ett spill av gangen.

Enn så lenge kan vi glede oss over et par av spillene som ble innbringende i løpet av dagen i dag:

Det første spillet er hentet fra morgenkampen (runde 7), hvor Norge møtte Pakistan. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med hjerter dame ut fra vest?

Situasjonen er den at vests langfarge i hjerter truer ditt prosjekt. Du må innom både spar- og ruteresset for å få nok stikk, og dermed er det en viss fare for at vest både får godspilt og hentet hjerterstikkene.

Vest har nok ikke begge essene fordi hun da ville åpnet på 1-trinnet siden hun allerede er markert med dame-knekt i hjerter.

En mulig plan er å stikke utspillet med esset i bordet for så å godspille sparen. Om vest har spar ess, er kontrakten da trygg. Du får godspilt tre sparstikk og har inntak på hjerter konge. Dernest kan du presse ut ruter ess, som må være hos øst. På dette tidspunktet har øst etter alt å dømme ingen hjerter igjen, og dermed er det ufarlig å slippe henne inn.

Aktuelt ville ikke denne planen fungert da hele spillet så slik ut:

Øst kan stikke med spar ess og godspille makkers hjerter mens vest ennå har ruter ess i behold.

En annen plan er å lasjerer utspillet, men ei mulig utfordring med det er at forbindelsen til hånda og det siste sparstikket brytes, forutsatt at øst lasjerer sparen to ganger. Men kanskje er det ikke alltid et problem? Motparten må jo spille noe, og må muligens hjelpe deg til målet.

Det var nettopp slik spillet ble innledet der Torild Heskje og Gunn Tove Vist spilte imot. Etter at hjerter dame fikk beholde første stikk, så Torild at det ikke lenger var mulig å få godspilt farga da makker er markert med maksimalt to kort i farga. Hun skiftet til spar 4. Spillefører stakk med kongen, men Gunn Tove lasjerte. Deretter fortsatte spillefører med ruter konge til Torilds ess. Torild spilte så sin siste spar. Den ble stukket med dama i bordet, og Gunn Tove lasjerte nok en gang. Neste trekk fra spillefører var ruter dama, og sursitsen kom for en dag.

Syd spilte nå spar fra blindemann. Gunn Tove stakk og fridde seg i hjerter. Inne i bordet tok spillefører for ess-konge i kløver, før ruter knekt fulgte. Nå måtte Torild være våken og kaste ruter 9! Hvis ikke ville hun bli innspilt på den i neste stikk. Med bare hjerter igjen måtte hun så latt spillefører komme inn på hånda og hente ett stikk i hver av majorfargene for hjemgang i kontrakten.

Alt dette slapp hun ved å ofre ett ruterstikk. I stedet fikk Gunn Tove to kløverstikk tilbake, og dermed beit i kontrakten. Etter at ruterstikkene var innkassert, måtte spillefører avslutte med kløver fra knekten i bordet slik at Gunn Tove fikk for dama og tieren.

Det skal sies at det ikke var noen topp spilleføring. Syd hadde flere sjanser i løpet av spillet til å få dette i havn, men det var uansett et litt snedig sluttpoeng som gjorde at motspillerne til syvende og sist unngikk å bli innspilt og dermed fikk bei i kontrakten.

Spillefører kunne ha spilt inn øst i sluttpossen i kløver om hun ikke hadde tatt begge de høye kløverne, og det var faktisk mulig å spille inn øst i spar på et tidligere tidspunkt etter at ruter ess var presset ut. Om hjerter ess innkasseres før den tredje runden spar spilles, har øst nemlig bare svarte kort igjen. Da må hun enten slippe syd inn i spar eller spille kløver rett opp i ess-konge-knekt.


Gunn Tove Vist (t.v.) og Torild Heskje viste fin motspillsform da motparten havnet i 3 grand.

Det andre spillet er hentet fra oppgjøret mot Australia i dagens siste kamp (runde 9):

Hvordan ville du planlagt motspillet mot 3 grand om du satt i Torilds stol og fikk se makker spille ut hjerter 8 (norsk fordeling)?

En mulig plan er å lasjere utspillet i håp om at makker kommer inn og kan spille enda en hjerter mens du ennå har ruteresset i behold. Men det er ikke sikkert makker har mer hjerter, og det er i alle fall ikke sikkert at hun kommer inn. Men da står kanskje kontrakten uansett?

Torild valgte å stikke med esset og skifte til spar dame. Spillefører fulgte med liten og makker med knekten før blindemanns ess vant stikket. Spillefører ba så om en ruter fra bordet. Hva gjør du nå?

Torild stakk opp med esset, og spilte sin siste spar. Spillefører vant med kongen, men etter alt å dømme var to sparstikk godspilt for makker i nord.

Hele spillet så slik ut:

Spillefører hadde åtte stikk (2+1+1+4), men det niende stikket manglet. Det var ikke andre steder å sette det opp enn i ruter. Dermed måtte Gunn Tove slippes inn på dama. Hun kunne så forsyne seg med to sparstikk for ei beit i kontrakten.

Spillefører måtte lasjert den første sparrunden for å vinne kontrakten, men når spillefører først gjorde feil, var Torild våken og stakk opp den første ruterrunden for å beskytte makkers eventuelle inntak. Det måtte jo spares til sparen var godspilt!

Vi ønsker damene lykke til videre i mesterskapet! Allerede i neste kamp kan deres jakt på flere IMP og vinnerpoeng følges direkte på BBO. Motstander er USA 2, og Norge stiller med Marianne - Ann Karin og Bodil - Liv Marit.

Onsdag: Norsk BBO-dag

Onsdag får vi igjen sjansen til å følge norske lag på BBO alle tre rundene. I siste kamp, som starter klokka 10:30 norsk tid, må du sågar velge hvem du vil følge av laget i åpen klasse og veteranklassen. Det må vel kalles et luksusproblem! Forhåpentligvis blir det en god norsk dag og mye å glede seg over, både for oss som følger begivenhetene på nært hold og dere som følger med hjemmefra. Jeg minner igjen om at alle kamper starter én time tidligere enn de to første dagene. Det innebærer at kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Canada
07.30: Norge - Russland  BBO
10.30: Norge - England   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - USA 2   BBO
07.30: Norge - India
10.30: Norge - Tunisia

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Bulgaria
07.30: Norge - Reunion
10.30: Norge - New Zealand   BBO

Heia Norge!

Resultater VM-dag 3

Tredje dag av årets VM ble tøft for to av våre lag. I åpen klasse ble det hentet mindre enn 20 vinnerpoeng i løpet av tre kamper. Dermed er laget utenfor topp 8 for forste gang. For veteranene var det enda verre. De fikk ikke mer enn drøyt 11 VP. Det gikk bedre for damene. De sitter igjen med mer enn 40 vinnerpoeng etter dagens tre kamper, og vi kan glede oss over en oppløftende fjerdeplass så langt!

Det har vært litt sykdomstrøbbel i den norske troppen blant enkelte av spillerne i åpen klasse og på damelaget. Dette har i noen grad virket inn på lagoppstillingene de siste par dagene. Heldigvis ser alle ut til å være på bedringens vei, og vi krysser fingrene for at alle holder seg friske resten av mesterskapet!

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Indonesia 6,96 - 13,04  (IMP-score: 33 - 44)
Norge - Sverige 1,45 - 18,55  (IMP-score: 11 - 55)
Norge - USA 2 10,61 - 9,39 (IMP-score: 50 - 48)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Indonesia 9-16 11,2 6,96 -4,24
8 Sverige 1-8 8 1,45 -6,55
9 USA 2 9-16 11,2 10,61 -0,59

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 3,52 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 4,05 VP foran skjema.

Likevel holder det ikke til topp 8 etter ni av 23 runder. Foreløpig kreves det et snitt på 11,94 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 11,65 VP per kamp.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Pakistan 14,39 - 5,61  (IMP-score: 47- 30)
Norge - Nederland 9,09 - 10,91  (IMP-score: 21 - 24)
Norge - Australia 16,73 - 3,27  (IMP-score: 51 - 21)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Pakistan 17-24 15 14,39 -0,71
8 Nederland 1-8 8,5 9,09 +0,59
9 Australia 9-16 13,5 16,73 +3,23


Med dagens resultater er Norge dermed 0,87 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,97 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,95 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,61 VP per kamp.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Nederland 4,26 - 15,74 (IMP-score: 11 - 35)
Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)
Norge - Danmark 2,41 - 17,59  (IMP-score: 27 - 63)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Nederland 17-24 14,7 4,26 -10,44
8 Tyrkia 17-24 14,7 4,62 -10,08
9 Danmark 9-16 13 2,41

-10,59

Med dagens resultater er Norge dermed 44,37 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 34,87 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,89 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,33 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 32 poeng.

Det er verdt å kommentere at det er i veteranklassen jeg har bommet mest så langt med mine tips. Faktisk har jeg ikke tippet noen av lagene som i skrivende stund ligger innenfor topp 6 blant mine åtte beste!

Dette gir selvfølgelig utslag i poengbudsjettet også. Norge har møtt fire av de fem best plasserte lagene. Det er ikke til å legge skjul på at laget har fått en tung start, men det er fortsatt 14 kamper igjen. Det betyr at det er mange poeng igjen å spille om og fortsatt håp om å gå videre. Men det gjelder å komme i gang med en bedre poengsanking!

Resultater fra midtkampen

Det ble dessverre tap for alle de tre norske lagene i den andre kampen tirsdag. I åpen klasse ble det stortap mot svenskene, mens veteranene tapte sin kamp mot Tyrkia med 21 IMP og damene berget et knepent 3-IMPs tap mot Nederland. Under resultatrapporten kan du lese om et spennede spill fra runden.

Her er resultatene for de norske lagene i tirsdagens andre runde, som er den åttende runden totalt i mesterskapet:

Åpen klasse:

Norge - Sverige 1,45 - 18,55 (IMP-score: 11 - 55)

Dameklassen:

Norge - Nederland 9,09 - 10,91 (IMP-score: 21 - 24)

Veteranklassen:

Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)

* Norge er nummer 17 med 72,52 VP

Peter Marstrander på det norske veteranlaget var en av de som satt syd denne runden, og han fikk følgende meldeprøve:

Forsåvidt var det alternativer alle ganger han skulle melde. Boye Brogeland valgte for eksempel å melde 3 kløver i stedet for å doble i kampen mellom Norge og Sverige. Ved det andre bordet i den kampen hoppet svensken til 5 grand (pick-a-slam) over 4 hjerter fra makker etter å ha doblet negativt først.

Peter var nok litt usikker på betydninga av 6 ruter, men det bør kanskje bety at makker har en solid hjerterfarge og tar med seg å vise sidefarge i ruter på vei til 6 hjerter. I så fall vil vet be makker om å velge mellom 6 ruter og 6 hjerter. I kampen mellom Norge og Sverige i åpen klasse endte begge bordene i 6 ruter, om enn på litt forskjellige vis. Peter på sin side valgte å melde 6 grand. Da han fikk se bordet ønsket han nok heller å være i minorslemmen:

I ruterkontrakt er det flere muligheter. Fordelen med å spille trumfkontrakt er at man kan spille på å trumfe god enten nords hjerter eller syds kløver. Den muligheten har man selvsagt ikke når man spiller uten trumf.Hva er din plan for å komme i havn i 6 grand etter spar 4 ut fra vest?

Det kan se ut som kløveress foran er nødvendig for å lykkes. Om kløveren sitter 3-3 med esset foran, kan man sette opp fire stikk i kløver, og da er det enkelt å komme til tolv stikk totalt. Men det skal sies at det finnes tilleggssjanser. Om hjerter knekt sitter tredje, er det seks hjerterstikk. Også da får man enkelt hjem lilleslemmen. Om man ikke kan komme til tolv på annet vis finnes det kanskje skvismuligheter også?

Utspillet gikk via tieren i øst til Peters ess. Han fortsatte med ruter ess og ruter 10 til knekten. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter fulgte kløver 9, som gikk til kongen og esset. Vest spilte tilbake ny spar. Inne på kongen tok Peter for ruter dame før ruter til kongen fulgte. På den siste ruteren kastet vest en kløver. Da Peter innkasserte toppstikkene i hjerter kom knekten på fra øst andre gang. På tredje runde saket øst en spar. Dermed var det klart at vest hadde stopper på hjerter 9.

Samtidig kunne Peter telle til elleve (2+4+4+1). Hvor skulle det tolvte og avgjørende stikket komme fra?

Skvismuligheten var den eneste som gjensto, men den så til gjengjeld ut til å kunne fungere. Vest var markert med 5-korts hjerter og 3-korts ruter. Alt tydet på at han også hadde dobbel spar, og i så fall var det plass til tre kløver. I og med at vest var tvunget til å kaste kløver på det siste ruterstikket for å holde hjerteren, var øst alene om å holde de svarte fargene gardert, gitt at kartet stemte med terrenget.

Det skulle det vise seg å gjøre:

Dermed ble øst skvist i følgende posisjon da det siste hjerterstikket ble innkassert:

Peter kunne bare kaste motsatt av øst, og dermed tok han de to siste stikkene på hånda. Hjemgang i prosjektet var verdt 2 IMP da kontrakten var 6 ruter med tolv stikk ved det andre bordet.

For å bryte forbindelsen til skvisen, må vest enten spille ny kløver inne på kløveresset eller lasjere kløver konge.

Resultater fra morgenkampen

I tirsdagens første kamp vant damelaget, mens det ble tap for våre lag i åpen klasse og veteranklassen.

Her er resultatene fra dagens første kamp:

Norge (Åpen) - Indonesia 6,96 - 13,04 (IMP-score: 33 - 44) Resultater

Norge (Damer) - Pakistan 14,39 - 5,61 (IMP-score: 47 - 30) Resultater

Norge (Veteran) - Nederland 15,74 - 4,26 (IMP-score: 11 - 35) Resultater

I dagens andre kamp kan du følge vårt åpenlag direkte på BBO mot lederlaget Sverige. Ingen grunn til å gå glipp av den kampen, som starter 07:30 norsk tid!

Tirsdag: To norske BBO-kamper

Tirsdag tar vi fatt på tredje dag i VM for nasjonslag i Wuhan. Du får sjansen til å se Norge på BBO i dagens to siste kamper. Som tidligere nevnt er tidsskjemaet endret slik at alle kamper starter én time tidligere enn de to første dagene.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Indonesia
07.30: Norge - Sverige  BBO
10.30: Norge - USA 2   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - Pakistan
07.30: Norge - Nederland
10.30: Norge - Australia

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Nederland
07.30: Norge - Tyrkia
10.30: Norge - Danmark

Vi satser på en god norsk dag i Kina!