Resultater i kvartfinalene

Norges lag i åpen klasse er videre til VM-semifinale etter å ha slått ut Italia i kvartfinalen. Grunnlaget for seier ble lagt ved å vinne de første tre settene med henholdsvis 40, 30 og 30 IMP. Dermed ledet Norge med hele 100 IMP halvveis i kvartfinalen. Etter at Norge tapte både fjerde og femte sett var avstanden fortsatt på komfortable 78 IMP før de siste 16 spillene. Italienerne spilte, naturlig nok, på å skape sving i siste sett. De scoret IMP i åtte spill på rad midtveis i settet, og knappet forspranget ned til 32 IMP. Til slutt ble avstanden på 37 IMP, og Norge kunne slippe jubelen løs.

Her er resultatene fra kvartfinalen mellom Norge og Italia:

I dameklassen ble dessverre Nederland for sterke for Norge. Da de norske damene tapte første kvartfinalesett med 70 IMP ble det selvsagt vanskelig å gå videre, men langt fra umulig, og de ga seg ikke uten kamp. Etter å ha vunnet de tre neste settene var avstanden nede i 29 IMP før de siste 32 spillene. Begge disse settene ble imidlertid vunnet av nederlenderne.

Til slutt ble avstanden mellom lagene relativt klar:

Dessverre fikk vi ikke se noen av de tre siste settene mellom Norge og Italia på BBO. Jeg kan tenke meg at det er mange der hjemme som gjerne hadde ønsket å se Boye, Espen og de andre norske i aksjon. Men det ble altså besluttet at denne kampen skulle være en av svært få kvartfinaler (alle fire klassene sett under ett) som ikke ble vist. Trolig var begrunnelsen at dette var en av kampene hvor avstanden var størst mellom lagene. Men det betydde vel ikke nødvendigvis at kamoen var avgjort, eller? Og uten forkleinelse for noen av de andre lagene vil jeg påstå at det er såpass stor interesse for oppgjøret mellom Norge og Italia at det absolutt burde vært overført på BBO, på tross av at avstanden mellom lagene var stor.

Vi kan heldigvis se fram til å få se alle settene i semifinalen mellom Norge og Nederland på BBO!

Du finner resultatene fra de andre kvartfinalene på mesterskapets hjemmeside.

 

Bilder av de norske lagene

Her er lagbilder av de norske lagene som spiller årets VM for nasjonslag i Wuhan. Bildene er tatt av Francesca Canali i World Bridge Federation (WBF).


Norges lag i åpen klasse: fra venstre Sten Bjertnes (coach), Allan Livgård, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Nils Kvangraven, Terje Aa, Ulf Tundal og Christian Vennerød (NPC).

 


Norges damelag: fra venstre Jon Egil Furunes (coach), Bodil N. Øigarden, Liv Marit Grude, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad og Anne-Lill Helleman (NPC).

 


Norges veteranlag: fra venstre Leif-Erik Stabell, Helge Mæsel, Roald Mæsel, Peter Marstrander, Tolle Stabell, Tor Bakke og Kristian B. Ellingsen (NPC).

 


Den norske VM-troppen i Wuhan sammen med NBFs president Kari-Anne Opsal (nummer tre fra høyre).

Vi følger sistesettet i kvartfinalen LIVE

Det sjette og siste settet av kvartfinalene i VM starter tirsdag formiddag klokka 10:30 norsk tid. Heller ikke denne gang får vi se Norges lag i åpen klasse mot Italia på BBO. Dette er en av kampene hvor differansen er størst mellom de to lagene, nærmere bestemt 78 IMO og dermed har den blitt ofret fra sendeskjemaet siden det ikke er rom for å vise alle kampene på BBO. De norske spillerne er imidlertid fullt fokuserte, og ingen av de ser ut til å ha innkassert noen seier på forskudd.

Damene tapte dessverre forrige sett med 10 IMP, og har en formidabel oppgave foran seg. De har 46 IMP å ta igjen på Nederland med 16 spill igjen å spille. Siste sett kan følges på BBO.

Slik ser resultatene ut for de norske lagene med 2x16 spill igjen:

Åpen klasse: Norge leder med 78 IMP etter å ha tapt femte sett med 8 IMP
Scorecard 6.settDameklassen: Norge ligger 46 IMP bak Nederland etter å ha tapt femte sett med 10 IMP 
Scorecard 6.sett

I femte sett stiller Norge med Boye - Espen og Terje - Allan i åpen klasse og Marianne - Ann Karin og Gunn Tove - Torild i dameklassen.

Jeg følger med på de norske kampene og vil oppdatere med noen av spillene underveis i dette innlegget

Spill 22 var interessant. De nederlandske damene meldte seg opp i 4 spar mot Gunn Tove (øst) og Torild:

Det kan fort ende med at spillefører må løse trumfen uten taper i og med at det ser ut til å bli en taper i hver av de andre fargene. Det er ikke all verdens med inntak i nord. Normalt vil man spille liten mot ess-dame første gang. Når dama står, og nieren eller tieren faller bak, er det kanskje naturlig å tro at det enten er singleton eller 10-9 dobbel.

Med nettopp denne sitsen må man spille spar knekt andre gang (eller første) for å felle mellomhonnørene hos vest. Øst kan dekke, men får ikke noe stikk så lenge hun mangler både tieren og nieren. Men er det opplagt at vest må ha 10-9 dobbel?

Et interessant motspillspoeng, som kanskje ikke er så enkelt å komme på ved bordet, er at vest bør legge i tieren eller nieren om hun har 10-9-liten. Hensikten er å skape en illusjon for spillefører om at hun har 10-9 dobbel, og på den måten få spillefører til å trekke knekten.

Poenget er at å legge i tieren eller nieren gir spillefører et tapende alternativ. Om vest følger me den lille trumfen, har ikke spillefører annet valg enn å spille på kongen dobbel i kapp. Dermed bør vest legge i tieren eller niener for å gi spillefører sjansen til å gjøre feil!

Dessverre ble det tapsspill for Norge etter at Marianne og Ann Karin stoppet i 2 spar ved det andre bordet, mens Nederland fikk hjem utgang ved det andre bordet.

I åpen klasse ble det 10 IMP ut for Norge etter at Terje gikk beit i 4 spar, mens italienerne fikk hjem samme kontrakt mot Espen og Boye.

 

Dramatikk i åpen klasse! Italia scorer voldsomt! Vil dette holde helt inn?

 

Etter å ha scoret IMP i syv spill på rad, hvorav tre tosifrede scorer, har Italia knappet voldsomt innpå! Før de siste fem spillene leder italienerne settet med 45 IMP, og er dermed 33 IMP bak Norge sammenlagt. Det er fortsatt gode forhåpninger om at det skal holde inn, men jeg kan love at det er flere nordmenn som skjelver litt i buksene i Wuhan for øyeblikket. Da mener jeg selvsagt de av oss som følger det hele fra tilskuerplass. Forhåpentligvis har spillerne stålkontroll på nervene inne i spillelokalet.

I et av spillene hvor Norge fikk en stor sving ut fikk nord en sjelden meldeprøve:

Jeg vet ikke om du er heldig som får lov til å være den første til å melde, eller om det hadde vært bedre om motparten åpnet slik at du kanskje fikk sjansen til å vise ei tofargehånd?

Denne gang sto det storeslem, men det er vel vanskelig å melde et spill som dette med full kontroll:

Dette meldingsforløpet er riktignok hentet fra damekampen mellom Norge og Nederland. Marianne og Ann Karin stoppet i lilleslem, mens nederlenderne meldte storeslem. 11 IMP ut for damene, og det samme ble det altså i åpen klasse da Allan (nord) og Terje stoppet i 6 hjerter, mens italienerne meldte 7 hjerter mot Boye og Espen.

 

Oppdatering klokka 12:40: Det holdt! Norge er klare for semifinale i Bermuda Bowl! Selv om de tapte sistesettet 29-70 vant de til slutt kvartfinalen 239-202! Gratulerer til Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Allan Livgård, Terje Aa, Nils Kvangraven, Ulf Tundal, Christian Vennerød (NPC) og Sten Bjertnes (coach)!

Dermed er det klart at Norge får to sjanser til å sikre VM-medalje. Motstander i semifinalen blir Nederland, som gikk videre etter å ha slått ut svenskene. Semifinalen går, på samme måte som kvartfinalen, over seks sett med 16 spill i hvert. Det spilles tre sett onsdag og tre sett torsdag. Skulle Norge vinne, vil de gå til finalen, som spilles fredag og lørdag. Med tap får de en ny sjanse til å sikre medalje i bronsefinalen, som spilles fredag.

Dessverre har vi ikke fått fulgt vårt lag i åpen klasse på BBO i dag. Det får vi etter alt å dømme sjansen til i semifinalen. I og med at halvparten av lagene ble slått i dag, er det BBO-rom nok til at alle semifinalenene kan kringkastes.

Damelaget klarte dessverre ikke å snu sin kvartfinale mot Nederland. Etter å ha tapt sistesettet 4-35, tapte Norge kvartfinalen totalt med IMP-sifrene 161-238. Dermed tapte de norske damene med 77 IMP totalt. Stortapet i førstesettet med hele 70 IMP preget selvsagt hele kvartfinalen. Norge kom bakpå fra start, og klarte aldri å ta igjen nederlenderne på tross av at de knappet noe innpå underveis. Uansett er det en bra prestasjon av damene å gå til kvartfinale første gang de deltar i Venice Cup. I morgen går damene inn i turneringa Transnationals.

Jeg kommer tilbake med mer stoff i løpet av kvelden. Håper du får anledning til å følge Norges lag i åpen klasse i semifinalen mot Nederland i morgen og torsdag!

LIVE-oppdatering fra femtesettet

Det femte settet av kvartfinalene i VM starter tirsdag morgen klokka 07:30 norsk tid. Damelaget vises på BBO.

Slik ser resultatene ut for de norske lagene med 2x16 spill igjen:

Åpen klasse: Norge leder med 86 IMP etter å ha tapt fjerde sett med 14 IMP
Scorecard 5.settDameklassen: Norge ligger 36 IMP bak Nederland etter å ha vunnet fjerde sett med 4 IMP 
Scorecard 5.sett

I femte sett stiller Norge med Boye - Espen og Ulf - Nils i åpen klasse og Bodil - Liv Marit og Gunn Tove - Torild i dameklassen.

Her er noen av de interessante spillene som dukket opp i løpet av settet:

Alle er i sonen og mostanderen som sitter før deg åpner med 3 ruter i første hånd. Hvordan tenker du å håndtere følgende hypp?

La oss si at du starter med en opplysende dobling. Hva melder du om du får 3 spar fra makker? Og hva om makker i stedet overmelder motpartens farge for å indikere begge majorfargene og ønske om å spille utgang? Nøyer du deg med 4 hjerter, eller går du mot slem?

Hele spillet så slik ut:

Det var mange som fikk problemer på dette spillet. Meldingsforløpet du ser er er det de nederlandske damene som sto for. Liv Marit i øst doblet sluttkkontrakten. Hun startet motspillet med spar ess og spar stil stjeling. Forsvaret måtte også få ett ruterstikk. 500 inn til Norge.

Meldingsforløpet ble kopiert ved det andre bordet bortsett fra at Norge fikk spille 6 hjerter udoblet. Der ble det også to beit, og dermed tjente de norske damene 7 IMP på spillet.

Det ble også problemer ved de bordene hvor syd meldte 3 spar. Nord hadde ingen opplagt melding, men hadde lyst til å melde en gang til. Noen steder ble det høynet til 4 spar, og der må det også bli beit siden syd har mange rutertapere å bli kvitt og kan bli tvunget til å stjele med store trumf i nord. Øst må fort få tre trumfstikk.

I spill 8 hentet Liv Marit fram en doblingslapp etter at motparten meldte seg opp i 3 grand:

Hun kan se at motparten har bare ett stikk til sammen i hjerter og kløver. Så er spørsmålet hvor mange stikk de har i spar og ruter. Man kan jo egentlig ikke forvente at makker har særlig mye å bidra med, og med 6-korts kløver og singleton ruter er det slettes ikke usannsynlig at nord kan ha 5-kortsfarge i ruter.

Et instruktivt poeng med spillet er at man bør starte med en høy hjerter før man går i gang med å godspiller kløveren. For det første får man med seg at makker kan ha for eksempel dama femte i hjerter (eller eventuelt knekten femte med dama dobbel i bordet). Da kan motspillerne starte med fem hjerterstikk og hente beit på tross av at spillefører eventuelt har ni eller ti stikk til sammen i ruter og spar.

Aktuelt spilte Liv Marit ut kløver konge. Motparten hadde fem ruterstikk, men kunne ikke hente mer enn to svarte stikk i tillegg. To beit ga 300 inn, og var verdt 5 inn da Gunn Tove gikk to udoblede beit ved det andre bordet.

Her er halvtidsresultatene i sesjonen (etter 8 av 16 spill):

Åpen klasse: Norge - Italia 3 - 13
Norge leder dermed med 76 IMP med 24 spill igjen

Dameklassen: Norge - Nederland 32 - 25
Norge er dermed 29 IMP bak med 24 spill igjen

I spill 14 fikk syd en utspillsprøve. Med ingen i sonen åpnet øst med 4 spar i første hånd. Hva ville du spilt ut?

Slik spillet så ut måtte det en svart farge ut for å beite:

Trumf er i praksis ikke et alternativ. Poenget med spillet er at kløver ess må dras ut før spillefører har fått tatt av seg ruteresset. Hvis ikke kan spillefører kaste en hjertertaper på ruter kongen inne på kløver ess.

Med kløver ut (eller eventuelt spar til esset og kløvervri) blir inntaket til ruter konge tatt bort. Spillefører har i praksis ikke annet å gjøre enn å spille på hjerteresset foran. Denne gang blir det tre tapere i hjerter i og med at esset sitter bak kongen.

Torild spilte ruter ut, og dermed gikk kontrakten hjem da sparen løste seg med én taper. Dessverre fant Nederland kløver ut ved det andre bordet, også der etter åpning 4 spar. Dermed måtte Liv Marit gå beit.

Utspill er ofte vanskelig, men det skal ofte et aktivt utspill til etter sperreåpninger. Det kan tale for å spille ut fra kongen heller enn ei farge der man har ingenting. Men det er klart at begge deler kan være riktig.

Sluttresultater i Norges kvartfinaler, sett fem av seks:

Åpen klasse: Norge - Italia 10 - 18
Norge leder dermed med 78 IMP før siste sett

Dameklassen: Norge - Nederland 37 - 47
Norge er dermed 46 IMP bak før siste sett

Vi følger fjerde sett LIVE

Det fjerde settet av kvartfinalene i VM starter natt til tirsdag klokka 04:00 norsk tid. Forutsetningene er altså at Norge leder med hele 100 IMP i åpen klasse mot Italia, mens damelaget ligger under mot Nederland.

I siste oppdatering i går kunne du lese at de norske damene lå bak med 38 IMP etter de tre første settene, men at de risikerte å tape inntil 11 IMP på en turneringsledersak. Siste nytt er at Norge tapte 2 IMP, og dermed er avstanden i realiteten 40 IMP før de tre siste settene.

Turneringsledersaken gjaldt spill 9 i tredje sett. I åpent rom ble spillet justert fra 3 ruter i nord med to beit (-100 for Norge) til at Nederland fikk 230 inn i stedet. Dermed fikk Norge 9 IMP i stedet for 11 da kontrakten var 3 grand med ti stikk ved det andre bordet.

I dagens første sett vises det norske damelaget på BBO.

Jeg følger begge de norske kampene og vil oppdatere med noen av spillene i dette innlegget etter hvert.

Allerede i settets første spill var det action ved flere bord. Hva ville du meldt med følgende hånd etter å ha åpnet med 1 ruter, fått 4 spar inn fra venstre og deretter pass fra de to neste (ingen i sonen)?

Kanskje føles det tungt å gi seg med ei såpass spillesterk hånd, men har du egentlig noe å gjøre på 5-trinnet?

Muligens kan det være fristende å doble motparten i 4 spar? Du har vel visse forhåpninger om beit? Problemet er bare at de fleste toppspiller spiller dobling i denne posisjonen som opplysende. Du kan se at makker er temmelig kort i spar, og selv om makker har anledning til å passe ned doblinga, er det ikke stor grunn til å tro at det vil skje i praksis. Dermed bør konklusjonen være at du passer og håper på ei beit eller to.

Liv Marit valgte å doble, og fikk da høre 5 hjerter fra makker. Her ser du resten av meldingsforløpet og alle fire hendene:

Her ser vi hva som er det store problemet ved å doble i praksis. Man må forvente at makker melder, og man har jo egentlig ikke tilpasning til hverken kløveren eller hjerteren. Dermed har man i praksis meldt 6 ruter på egen hånd om ikke makker mot formodning skulle klare å passe.

Jeg foretrekker å passe ut 4 spar med nords kort, men om man absolutt vil melde bør man valge 5 ruter heller enn dobling, rett og slett som en konsekvens av at man ikke er mottagelig i de to umeldte fargene.

Ved det andre bordet nøyde Ann Karin seg seg med å melde inn 3 spar over 1 ruter. Nord kom igjen med 3 grand, som ikke er unaturlig med den aktuelle hånda. Etter feil i motspillet gikk kontrakten hjem, og Norge tapte dermed hele 15 IMP. Alt annet enn den starten vi ønsket oss. Selv om de hadde beitet 3 grand var spillet allerede tapt med 12 IMP i og med 800 ut ved det andre bordet.

Nok et interessant spørsmål er hva du ville meldt inn i øst over 1 ruter. Du har kun syv honnørpoeng, men 7-4-fordeling og tette farger. Det skal ikke veldig mye til hos makker for at det kan være spill for 4 spar, men den viktigste grunnen til å melde 4 spar er selvsagt sperreeffekten. Til syvende og siste er det selvsagt et stilspørsmål om man velger 3 eller 4 spar. Begge deler kan bli riktig.

I åpen klasse fikk Norge 13 IMP inn på spillet da italienerne kopierte 800 ut i 6 ruter doblet mot Allan og Terje. Espen satt stille i båten med nords kort og passet ut 4 spar. Der hentet han og Boye ei beit. 13 IMP til Norge.

Noen spill senere var det naturlig å melde slem øst-vest. Her ser du meldingsforløpet til Ann Karin (øst) og Marianne:

Jeg er usikker på hva alle meldingene betyr, men 2 grand viser 20-21 hp og 3 ruter er overføring til hjerter. Nå kan jeg tenke meg at 4 gran er kvantitativt (invitt til lilleslem). Trolig tar 5 grand imot og er på utkikk etter en eventuell 4-4-tilpasning i minor, mens 6 kløver viser 4-kortsfarge.

Da det ikke fantes tilpasning i kløver var 6 grand den naturlige endestasjonen. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 10 ut fra nord?

 

Om enten hjerteren eller kløveren gir fire stikk, kommer man til tolv etter å ha fått satt opp ett sparstikk i utspillet. Det er også skvismuligheter om hverken hjerteren eller kløveren løser seg.

Hele spillet så slik ut:

Ved begge bordene i damekampen gikk spar 10 ut via dama til esset i syd, fulgt av ny spar. Da hverken hjerteren eller kløveren oppførte seg, var det mulig å håpe på en skvis, men heller ikke det fungerte.

Men åpne kort er det mulig å vinne kontrakten. Ser du hvordan?

Om man legger liten spar i bordet på utspillet, kan ikke syd stikke fordi det setter opp to sparstikk. Dermed må syd legge liten. Man vinner på hånda og tester så kløveren. Det kommer for en dag at syd har bare to. Hva skal syd kaste på den tredje hjerterrunden? La oss si hun kaster en spar. Fire ruterstikk følger med hjerteravkast i bordet. Hva skal syd kaste på den siste ruteren? Hun har ikke råd til å kaste hjerter, og må dermed gå ned på single spar ess. Nå kan spillefører innkassere hjerter konge for å unngå å blokkere hjerteren før syd settes inn på spar ess og må avslutte med hjerter opp i bordet. Hjerter 10 blir dermed spilleførers tolvte stikk.

Det ble ei beit i slem ved begge bord, både i åpen klasse og dameklassen.

Nok et slemspill kom ikke lenge etterpå:

Liv Marit (nord) og Bodil meldte seg opp i 6 hjerter etter en renonsvisende splintermelding i nord. 5 hjerter viste så to av fem ess uten hjerterdama. Utspillet var spar dame, som gikk til stjeling i bordet. Bodil fortsatte med ruter til  stjeling, kløver til knekten og ny ruter til stjeling. Da kongen kom på fra øst sto kontrakten nå bare på at hjerteren var jevnt fordelt. Hjerter konge og hjerter til esset ga gode nyheter, og nå var det bare å pumpe stående ruter fra bordet. Vunnet lilleslem og 11 IMP til Norge da Nederland stoppet i utgang ved det andre bordet.

I åpen klasse ble det slemsving ut da Espen og Boye stoppet i 5 hjerter, mens italienerne meldte slem.

 

 

Innlegget oppdateres med flere spill idet du leser dette.

Tirsdag: Hvem går til semifinale?

Tirsdag er det klart for de tre siste kvartfinalesettene i VM. Etter en forrykende første dag leder Norge med 100 IMP mot Italia i åpen klasse. Damene ligger dessverre bak med 38 IMP mot Nederland, men de har i alle fall knappet innpå etter den fryktelige starten der de tapte første sett med 70 IMP. Vi får håpe de fortsetter opphentinga og smetter forbi til slutt!

Kvartfinalesettene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. I tirsdagens første sett har du anledning til å følge damene på BBO. Norge - Italia i åpen klasse overføres ikke. Det har nok å gjøre med at dette er en av kampene med størst differanse mellom lagene. De norske spillerne må ikke la seg forlede til å tro at kampen er avgjort selv om det unektelig ser veldig lyst ut!

BBO-oppsettet for kvartfinalesett 5 og 6 er ikke klart. Det blir satt opp i forkant av de respektive settene. Men det er gode sjanser for å få se norske lag i aksjon i og med at det kun er et par av de 16 kvartfinalekampene som ikke overføres.

Jeg vil uansett sørge for live-rapportering fra de tre settene. Følg med og hei på de norske lagene!

Her er tirsdagens program for de norske lagene:

Åpen klasse, kvartfinaler:

04:00: Norge - Italia, sett 4 av 6
07:30: Norge - Italia, sett 5 av 6
10:30: Norge - Italia, sett 6 av 6

Dameklassen, kvartfinaler:

04:00: Norge - Nederland, sett 4 av 6  BBO
07:30: Norge - Nederland, sett 5 av 6
10:30: Norge - Nederland, sett 6 av 6

Veteranlaget deltar i Transnationals, som er ei åpen lagturnering. Laget heter Norway Seniors. Etter første dag er fem av 15 kamper unnagjort, og laget har fått med seg knapt 40 VP. Dermed er de foreløpig et stykke unna avansement, men vi får håpe at poengsankinga tar seg opp!

La oss håpe det blir en forrykende norsk dag i Wuhan!