Kan du hjelpe?

Det sperres aggressivt i dagens bridge. Konsekvensen er at man på noen spill må ta valg som i stor grad er basert på gjetting.

I dagens siste sesjon i Mix-turneringa i Ungdoms-EM dukket det opp et spill i denne kategorien. Jeg har sammen med Christian Bakke laget tre oppgaver til dette spillet slik at dere lesere kan få prøve dere.


Christian Bakke lurer på hva du ville gjort om du var i hans sko.

Oppgave 1: Hva melder du som øst over 5 ruter?

Du har ikke så mange honnørpoeng med hånda er spillesterk dersom makker har tilpass.

Når du ser ned på trekorts ruter skjønner du at makker må være temmelig kort i den farga. Med mindre makker har hele kløverboka må hun nesten ha noen form for majortilpasning.

La oss si du velger å melde 5 hjerter. Da følger flere utfordringer.

Oppgave 2: Hva spiller du ut mot 6 ruter dobla?

Det står mellom de to majorfargene. Om du får makker inn ser du også muligheten for å få stjeling i kløver. Prøver du spar ess og skifter til hjerter dersom makker legger svakhet? Det vil trolig koste et stikk dersom nord har spar konge.

Vi går videre til neste utfordring. Nå skal du prøve å sette deg inn i vests problemstilling.

Oppgave 3: Hva tror du makker må ha for å melde 5 hjerter? Ville du som vest høynet til 6 hjerter?

Det er alltid vanskelig i pressede meldingsforløp. Skal man straffe makker for å ha strukket seg, kan man kanskje spørre seg. Makker må jo ha en del for å melde 5 hjerter i sonen, men samtidig mangler du ganske mange viktige kort. Imidlertid ser du jo ned på alle topphonnørene i hjerter. Det vil si at makker må ha sine poeng i de svarte fargene.

Jeg vil påstå at det kan være aktuelt å høyne, men at det er langt fra opplagt.

Hele spillet så slik ut:

Vi ser her hvordan meldingsforløpet gikk ved bordet til Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal.

På grunn av at alle de uteværende honnørene i svartfargene sitter i nord er det mulig å vinne hele 13 stikk i hjerter. Men det er ikke bare bare å få meldt slem.

Christian fikk utspillsprøven mot 6 ruter dobla. Da valget falt på spar ess kostet det i teorien et stikk, men dette stikket fikk det lovende norske mix-paret fra Norge tilbake da spillefører ikke var påpasselig med å få tilstrekkelig mange stjelinger.

Det hele endte med to beit og 300 til Christian og Sofie. Denne scoren ga ikke mange poeng da en stor andel av parene hadde fått spille majorkontrakt i sonen øst-vest.

Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal åpnet turneringa meget sterkt, men andre halvdel av dagen gikk tyngre. Før siste og avgjørende spilledag er de nummer 13 med gode muligheter til å avansere.

Også to andre norske par deltar i mix-turneringa. Kaja Brekke - Christian Fredrik Johnsen og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl - Marius Dalemark Austad er henholdsvis nummer 44 og 49 av 52 par etter første dag. Det er bra innsats av de svært unge EM-debutantene.

Vi krysser fingrene for norsk suksess i morgen torsdag.

Nytt navn på bloggen

Etter å ha fått EM i Budapest litt på avstand endres nå navnet på bloggen til Mesterskapsbloggen for å kunne rette blikket mot andre mesterskap.

Senere i år har vi flere internasjonale mesterskap i vente. De viktigste er Ungdoms-VM i Italia i august og World Bridge Games i Polen i september.

I disse dager spilles åpent Ungdoms-EM i Latvia, og jeg kommer til å følge spesielt med de norske parene og gi dere resultatoppdateringer og referere spill. Kanskje får du servert melde-, spille eller motspillsprøver også.

Jeg håper du vil følge våre juniorer som deltar i Ungdoms-EM!

Send meg gjerne en e-post dersom du har tilbakemeldinger eller tips til noe vi bør ta opp i Mesterskapsbloggen: kristian.ellingsen@hotmail.com

God fornøyelse!

Matchpoints

I andre sesjon av Mix-turneringa i Ungdoms-EM dukket følgende spill opp. Vi skal se hvordan Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke sørget for å beholde nesten alle poengene på spillet.

Motspillet startet bra for de norske spillerne med kløver 8 ut fra Sofie i syd. Christian vant med tieren før han fortsatte med sin single hjerter. Syd kom inn og kunne spille kløver gjennom bordet en gang til. Nord vant med knekten før han fortsatte med esset og nok en kløver. Spillefører stjal med tieren og fortsatte med en ruter til kongen i bordet. Fortsettelsen var hjerter konge som både nord og spillefører kastet ruter på.

Spar dame stakk Christian med esset og tok med det forsvarets femte stikk. Fortsatt måtte han få to stikk til for sin gjenværende trumfbeholdning kn862.

Dermed to beit og 300 inn for Christian og Sofie. Det er en deilig score i parturnering, spesielt når det ikke står særlig mange stikk hverken den ene eller den andre veien. Belønninga var 96 % score på spillet.

Etter andre sesjon lå Sofie og Christian på en finfin andreplass. To sesjoner rundt middels etter det gjør at de har falt noen plasser tilbake, men fortsatt er medalje godt innen rekkevidde. Plasseringa har ikke så mye å si tidlig i turneringa. Det viktigste er at man henger med.

Vi håper på en bra sistesesjon i dag og en innbringende dag i morgen. Det er da det skal avgjøres. Lykke til!

Godt i gang i Latvia

Ungdoms-EM er nå i full gang i Liepaja, Latvia. 52 par stiller til start i Mix-turneringa som spilles onsdag og torsdag. Alle møter alle over 51 runder á 2 spill.

Følg EM Junior Mix

Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke har mål om medalje og har fått en fin start. Litt inn i den andre av ti sesjoner ligger de på andreplass med 66 % score.

De to andre norske parene som deltar er Kaja Brekke - Christian Fredrik Johnsen og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl - Marius Dalemark Austad. Alle fire er i alderen 12-14 år og møter mange konkurrenter som har spilt en god del lengre.

Vi kan nok ikke forvente topplasseringer denne gang, men i Ungdoms-EM får de verdifull erfaring og forhåpentligvis gode opplevelser. Det er en stor fordel å starte så tidlig om man ønsker å bli god i bridge!

Før avreise til Latvia hadde de fire sistnevnte spillerne en liten pre-camp hjemme hos Vegard Brekke og Turid Bones, foreldrene til Kaja. Alle spillerne bor på forskjellige kanter av landet og ikke alle får sjansen til å møte jevngamle i sine respektive bridgeklubber. Derfor er det stas når de samles for å delta på et mesterskap sammen. 


Pre-camp: De siste forberedelsene for en spent gjeng ble gjort hos familien Brekke/Bones. Fra venste Kaja, Sanna, Christian Fredrik og Marius.

Da vi hadde tidlig ankomst til Liepaja i går fikk vi sjansen til å være turister noen timer før det bar videre på åpningsseremoni. Det ble tid til en runde i byens handlegater etterfulgt av en tur på stranda. Kun de aller tøffeste hoppet uti. 

Etter seremonien fikk de norske spillerne sjansen til å ta et slag bridge i spillesalen. Det er alltid greit å bli litt varm i trøya før selve mesterskapet starter. For de fleste var det en stund siden sist man hadde spilt med skjermer, så det var greit å få repetert det også.

 
Generalprøve: Kidsspillerne fikk testet spillelokalene kvelden før det hele braket løs. Her ser vi fra venstre Sanna, Kaja, Marius og Christian Fredrik.

Nå er vi altså i gang for fullt. Jeg følger mesterskapet på nært hold og vil komme med jevnlige oppdateringer. Forhåpentligvis produserer de norske mange gode spill som det er verdt å skrive hjem om.

Ungdoms-EM starter onsdag

Onsdag morgen klokka 09 (norsk tid) starter Åpent Ungdoms-EM for par i Liepaja, Latvia. Mesterskapet åpner med Mix-turnering som går over to dager.
Tre norske par stiller til start:
Kaja Brekke (12), Jessheim BK – Christian Fredrik Johnsen (12), Målselv BK
Sanna Emilie Dybvik Dybdahl (14), Askim BK – Marius Dalemark Austad (13), Flekkefjord BK
Sofie Græsholt Sjødal (14), Nesodden BK – Christian Bakke (20), Bergen Akademiske BK

Følg resultatene

Se mer informasjon på mesterskapssida

Fra fredag til søndag spilles hovedturneringa i klassene U26, U21, Jenter U26 og U16.

Totalt fire norske par stiller til start:
Kaja Brekke – Sanna Emilie Dybvik Dybdahl (U16)
Christian Fredrik Johnsen – Marius Dalemark Austad (U16)
Christian Bakke – Harald Eide (24), Hamar BK (U26)
Tor Eivind Grude (24), Sømna BK – Anders Holmen Gundersen (23), Inderøy BK

Det overføres direkte på BBO fra og med fredag.